February 14, 2011

Kawan Baru @ Abu Grey (II)

Semalam pergi lunch kat kedai fren papa
tiba-tiba ada seekor ank kucing yg lincah
kalernya kelabu asap
jenis kucing kampung
tanya kat staffnya kucing sapa nie?
dia kata.....tak tau...tak der tuan..

Hari nie mama terpikir nak ambik dia...
nampak macam comel & lincah
tapi kurus jerk
mungkin tak cukup makan

Maka tadi masa lunch
kita sudah sebulat suara nak bela ank kucing tu
allysha tanya 'mama nak bagi nama apa?'
Mama ' kita panggil dia ABU GREY II '
Sebab apa ABU GREY II?
Sebab dulu 1st kucing mama&papa namanya ABU GREY
Mixed persian....tp sayangnya dia hilang entah kemana
selepas allysha lahir beberapa hari....
kucing bijak tu masih dalam kenangan sampai skrg...
tak ada kucing lain yg blh 'gantikan' tempat ABU GREY :(
sampai hati sapa yg 'culik' dia.....:(:(

Mama plan nak letak kat luar rumah jerk
sebab dia kucing kampung, mesti dia kuat :)
Tapi......utk seketika nie mama nak ajar prg toilet dulu

Cage lama abu grey pon tak der dah....kena beli baru utk abu grey II...
Esok kita mandikan abu grey yer..
Balqish tak tgk lagi......kalaou dia tgk sure dia sukaaa:):)

Plann asalnya nak letak abu grey II, kat luar rumah....tp tak confident dia akan ddk kat luar, takut hilang plak....
Bagi whiskas junior, mama rasa umur dia baru 3bulan. Abu Grey mama dulu makan iams, htr jab+vitamin juga.
Masa nie abu dengar bunyi kicauan burung.....cepat betul telinga dia mencari bunyi kicauan tu......
Ali kata: Mama mata abu kuninglah....kurus jerk...mama berazam nak gemokkan abu grey II :)


12 comments:

Zaidah said...

tak lama lagi gemoklah abu grey tu...makan best...di jaga best....

Amiizaa2001 said...

zai: entahkan serasi entahkan tidak:):)

Siti said...

The cutie abu grey II

fazian.batrisyia said...

ok la tu ka...dapat si abu grey II tompang manja & kasih. Jaga elok2 tau kak...sy buat masa ni lum lagi nak ada pet...takut kecundang lagi...& tak sangup berpisah...sangat menyakitkan...

sumimie kawai baby collection said...

waaa teringat kat puteh
cian puteh pas shifa lahir jer kene jual tp owner baru x tutup cage terus hilang sampai hari ni
rasa bersalah sgt jual.
Plan nak bela kucing kampung gak sebab persian ni bulu dia luruh kalau x kasi mkn royal canine
dah ada shifa x mampu nk beli royal canine dah :(

εïз mummyHaza εïз said...

alololo suke3 warne kelabu... hehehe ali ks auntie haza bulleehhh..??

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

BSB suka gak kucing, tapi duduk kat atas kayangan nie x boleh ler nak bela binatang...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tibe2 teringat kucing sy yg cerdik lagi bijaksana bermata kaler kuning&biru..tapi dah ilang.sob sob sob

Sue said...

huhu sure gemok abu grey ni k.mieja jaga.. sue dulu ada bela kucing gak, kucing tu sendiri yg dtg rumah. tp sejak kawen n ada anak mmg tak bela dah.masa dok umah mak pon, kucing yg abg bela je la yg ada tu pon tak bagi anak2 main sgt sbb diorg allergic. tp seronok sbnrnye bela kucing ni, esp yg gebu2 tu kan.. ehe

Mama_Fatin said...

alahai baiknye ati..ok gak kucing kampung ni x byk songeh n senang jaga.. moga berjaya menggemokkan abugrey II. tuannye tu bile nak gemok ekekek

cik puan akish said...

abu grey!!!...wahhh....name glemer okies...

Nini D.. said...

JOM JOIN!!

http://sparklemaneh.blogspot.com/2011/02/teka-biskut-dalam-balang-daa.html