January 14, 2011

Pasal Jari Tersepit Pintu@ Nesery

Kisah jari ali iqbal tersepit pintu bilik kat nesery, dah dekat sebulan berlalu. 

Pada awalnya mama ingatkan ali tersepit sikit jerk, tapi bila dah lama-lama tengok biru lebamnya rupanya jari awak tersepit dgn kuat nie....sampaikan masa bercuti ke SG hari tu nyaie tanya, ada tak nesery call bg taou parent? ada tak nesery bawak pergi klinik? Terus tersentak sekejap....memang tak adalah.....taou tersepit pon bila ambik ali dari nesery, mereka baru beritahu....geleng-geleng kepala nyaie...Rasa bersalah plak sebab awal-awal tersepit tu tak bawak terus ke klinik, sebab mama tak aspect seteruk ini, ingatkan tersepit sikit jerk...TAPI......bila dah lama biru lebam yang teruk...nak bergerak, nak makan memang tak boleh...kena makan pakai sudu....nak bukak baju kena slow-slow dan makin lama macam kuku tu makin lekang....makin nak tercabut dari jari....

Sampailah tercabut sikit demi sikit, last week baru tercabut semua nak tumbuh kuku baru. Betapa sakitnya masa tersepit tu entah macamana rasanya....macamanalah keadaan awak masa tu? menangis menahan kesakitan.....kesiannn awak :(

KUKU awak yg hampir nak tercabut hari tuh..skrg dah tercabut, kuku baru sedang dalam proses.


25 comments:

~SHiLA~ said...

ngilu la kak tgk..siannyeee.mesti sakit sgt time kene tu

Intan Azmira said...

akak siannya .....

Siti @ nurie said...

aduh..sakitnyer...siannyer dia...

εïз mummyHaza εïз said...

Sian nye ali...Nerseri x rasa bersalah ker..??

Normaliza said...

aduh..nak tgk pun rasa ngeri. ada cuba letak minyak gamat kak?

Yaati Nor said...

sian ali..nie kuku ibu jari tangan ke kak..jangan cabutkan..biar dia tercabut sendiri..ada kwn saya kata klu kita cabut sblm masa dia..ia takkan tumbuh sampai bila2..maka kurang la satu kuku..

Suliana said...

ee.. sakitnye rasa..

Mieja@Amiizaa2001 said...

Salamsss,

A'ahhhhhh akak tak bg ali cabut,kuku tu tercabut sendiri minggu lepas, skrg dah tak berapa sakit,dah ansur-ansur kaler putih merah semula compare hari tu memang biru pekat area jari+kuku tu....

cik puan akish said...

hadoila....

cipet betol la nurseri tuh....rensponsible sikit la..haiiii...

rese nk bg penampo dayak aje nanny2 kat situ....

=(

Sue said...

kesiannya ali, kak... kita kalau jari tersepit pun punye la berair mata menahan nangis dan sakit, budak2 ntah macamana la kan. damia dulu penah tersepit jari kat pintu kete, tak pasan tangan dia dok pegang tepi pintu. apa lagi menjerit la budak tu. terus sapu myk gamat... eii tak dpt bayangkan budak mcm ali ni ha menahan kesakitan tiap2 hari. sure berdenyut2 rasanya.. aduhhh

sumimie said...

ciannyer tgk pon da sakit
hati-hati yer ali iqbal

Zaidah said...

teringat jari nabilah tersepit basikal masa nak raya tahun lepas...kukunyer tercabut....gie klinik kena dressing ...nie lagikan ali iqbal kecik lagi...mesti menjerit n terkitai2 jari dia masa tersepit tu...siannyer dia mieja... :(

mamamuaz said...

alamak sakitnyer...moga cepat baik eh..

KasehKu said...

Mak Aii.
Tiba2 terpegang jari sendiri,
Sakitnya.

Nieza Ishak said...

adoiiiiiiiiii sakitnyaaaaaa ...

Nieza Ishak said...

adoiiiiiiiiii sakitnyaaaaaa ...

Mieja@Amiizaa2001 said...

AKISH: AKak memang tak terkata apa...huhhuhu msh ada rasa penyeselan kat diri sendiri...sebab tak bawak ali prg klinik masa tu..

SUE/ZAI: tulahh sakitnya tu allah jerk yg taou....kita yg tua tersepit sikit pon dah mengitai sakit....rasa separuh nyawa nak tercabutkan....

MAMAMUAZ: TQ auntie:) dah beransur baik, harap2 dpt kuku baru

MAMAKASEH: emmmmkan....sakitnyaa...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ya Allah..ngilu la tgk..

kak miejaaa kate nak komen..tak komen pon..wuwuwuwuwuuwuuu

Mieja@Amiizaa2001 said...

ROSE: dah komen :):)

aku adalah seorang isteri dan ibu said...

laaaa..kashan nyer ali...ermmm masa tersepit tu..mesti nangis tak terkatanie..kadang2 nersery nie bukan ambik kisahpun..dia biarjer..ermmm...disebabkan satu peristiwa terjadi kat ank ida..ida dah takut nk hntr ank kat nersery lg..rela bayar mahal bg org jaga ank kita jer...duit boleh dicari..anak..tapi fikir balik..kalo benda dah nak jadi dgn kita yg jaga betol2 pun jadi jugak kan...:)

fazian.batrisyia said...

ali xde citer apa2 ke kat akak? mcmmana bule jd mcm tuh, mintak ali ceritakan balik. budak2 biasanya akan cerita betul. geram gak kalu nerseri yg salah tp tak berterus terang...

ct N honey said...

mmg ngeri la tgknya.wlu apapun,lain kali bhati2 ye.

~ iza ~ said...

aduh..sakitnya..ngilu bila tgok..mcm kena kat tgn sdiri je..

*bru smpat jengah blog akak..sejakcuti bsalin ni,blog terabai jap..rindu ngan blog akak..skrg ni blog kak mieja antara inspirasi iza nak full breastfeed.. :)

wan nurul hezrina abd halim said...

eeei kak sakitnya bila nengok kuku yang patah n kaki yang lebam tuh..rasa sampai kat ibu jari kita tau..

tulah ptut nursery bgtaulah benda2 gnikan?

azura samsuddin said...

adoiiii sakitnye... t'igt pengalaman masa tadika dulu zura penah gak tersepit ibu jari kiri sbb berebut nak tutup pintu lasnye mmg kena buang kuku tu sbb dah retak...darah mmg bykla kuar, nangis?? mmg nangis smpi balik rumah x stop lg hehehe