January 17, 2011

LOBAK PUTIH & Supplement@ Dalam Pantang & Selepas Pantang

Dua benda yang tak dapat dipisahkan dari mama adalah lobak putih & supplement sepanjang dlm pantang sehinggalah ke-2 thn.

Nak share pasal menu, menu utama mama bila dalam pantang adalah Lobak Putih. Mama suka mencabar diri sendiri, nak tengok sejauh mana lobak putih itu berkesan? begitu juga dgn Horlik. Horlik bukan minuman kegemaran mama sebelum nie....tapi mama minum setiap hari, bila dalam pantang, tak der air lain dah kecuali air horlik dan masak.....ada ketikanya cereal..punyalah taksub sebab nakkan effectnya... .

Hari-hari menu mama memang lobak putih. Agak-agaknya jemu tak? MAMA? mama tak jemu sebab memang dah plan, mama memang tak nak sayur lain selain sayur lobak putih. Dari berpantangkan allysha sampailah balqish, menu utama utk sayur adalah Lobak Putih sahaja...tapi nenek masakkan jugak sawi sbg sayur tambahan.

Ada jugak kawan-kawan kata lobak putih tak sesuai dgn diri mereka, susu still kurang...tapi berapa banyakkah lobak putih yg kita makan setiap hari? Kalau setakat sekali makan, dan berharap akan ada susu banyak...mama rasa itu tak betul, setiap apa yang kita makan kena sebati dalam badan...makin kita makan setiap hari, makin sebati, insyallah jadilah ia penyumbang untuk membanyakkan air susu. Begitu juga dengan mengepam, kalaou kita rajin mengepam, mengepam ikut jadual yg selari setiap hari maka tak mustahil susu sentiasa 'bersama' kita, insyaallah. Kaedah & Caranya sama kalaou di lakukankan menjadi rutin harian dalam hidup ibu yang menyusukan.

Masa dalam pantang, lobak putih nie mama akan mintak nenek/papa campurkan dalam kuah singgang kuning jugak, untuk variasikannya. Begitulah sampai cukup 60 hari sampailah dah naik kerja.

Tak semua org boleh makan lobak putih, alasannya sebab ada bau hancing+mamek+tak sedap. Petua untuk menghilangkan rasa hancing+mamek tu, kena rebus lama.....lagi direbus lama, lagi empuk, maka hilanglah bau hancing+mameknya.

Kalaou dalam pantang nenek akan masak 2 cara:

1). LOBAK PUTIH GORENG
Lobak putih
Bawang putih
Ikan bilis

Caranya:
Bawang putih+merah+ikan bilis ditumbuk
Letak minyak sedikit, tumiskan bwg putih + ikan bilis, bila dah naik bau barulah letak air sikit, dah mendidih, masukkanlah lobak putih, nak campur sawi pon boleh jugak. Garam secukup rasa.

Macam kat bawah nie nenek masak kering, dicampur sayur sawi. 

Lobak putih+sawi goreng kering.
Dimakan bersama sup ikan haruan.
Sup Ikan Haruan+halia

2). LOBAK PUTIH BERKUAH

Lobak putih
Bawang putih - diketuk
Air secukupnya

CARANYA:
Renehkan atas api airnya, bila dah mendidih masukkan ketukan bawang putih dan lobak putih. Biarkan sampai empuk, letak garam secukup rasa.

Bila dah habis pantang, bolehlah campur/masukkan ayam, telor, udang, sotong....nak sedap lagi letak kiub pati ayam/ikan bilis. Kalaou buat sup ayam tu, letak lobak putih sekali.

Sup Lobak putih + bersama telor +daun sup.

MASAK SINGGANG + LOBAK PUTIH

Masakkan nie bila nenek dah balik ke kampung, turn papa plak menjaga makan minum mama. Maka mama mintak papa masakkan singgang dicampur lobak putih+lobak merah. Caranya sama jerk, cuma perlu tambah lobak putih, kalaou nak tambah sekali lobak merah masukkan jugak.

Paling suka singgang letak halia banyak-banyak....baby pon tak kembung...sentiasa kentut-kentut.

CARANYA:
Bawang merah+putih+halia+kunyit+serai
Ikan tengiri
Lobak putih

Tumiskan bawang+putih+halia+kunyit sampai naik bau. Dah naik bau, letak/masukkan air. Bila dah mendidih letakkan lobak putih dahulu, bg lobak putih tu betul-betul empuk, selepas tu masukkan ikan tengiri. Masukkan serai yang dah di ketuk serta garam secukup rasa.



Begitu juga dengan suppelemet, biasanya gynae Dr. Hamid Arshad, mesti dia advice  untuk amalkan makan supplement asas untuk ibu-ibu menyusukan sehingga 2 tahun seperti:
  1. obimin
  2. omega 3
  3. kalsium
  4. vitamin c
Mama memang ambik yang basic supplement macam kat atas tu suggestion dari pak mid dari pregnant hinggalah dah melahirkan sehingga ke-2tahun, bila habis beli kat Klinik jerk. Mudah dan cepat....tapi kalaou ada duit lebih nak invest kesupplement mahal tak salah juga :) ikut selera masing-masinglah kan....

FYBOGEL mcm kat gambar atas itu plak adalah ubat sembelit. Serbuk fybogel dicampur dgn air suam dan minum. Rasanya seperti fresh oren, sebab ada biji-biji oren ..disamping buah prune yg byk membantu utk elakkan sembelit.

Minum air kerap dan makan buah - buahan juga.


19 comments:

~SHiLA~ said...

nk try jugaklah lobak puteh smpi lalu telan..nk bf danish smpi 2thn jugak :)

tp kak,klu mkn lobak je xminum sup tu boleh jugak x?

sumimie said...

Salam k.mieja
saya pon mkn lobak putih sampai da kebas da lidah ni, da x rasa pon pahitnyer. :D

I want to lose weight said...

mak aku dlm pantang tak kasi mkn lobak putih..

so, aku survive dgn horlick.. milo.. nestum je dulu..

skang ni br capai 1.5 oz sekali pam..

sehari 4 kali pam klu hasya tak ngempeng sgt..

Sue said...

wahh 2-2 (lobak putih n horlicks) adalah bukan feveret ku. huhu tp masa dlm pantang n bfeed dulu agak rajin gak la makan lobak putih tu. Tapi dgn tips k.mieja kali ni, akan ku cuba sedaya upaya jadikan lobak putih n horlicks makanan harian dlm pantang nnt. Fuhh...

k,mieja, apa pendapat k,mieja pasal vitamin shaklee pulak, yg utk confinement tu? nak tau jugak. eh btw nk tanya, masa dlm pantang k.mieja ada makan jamu tak?

ct N honey said...

bagi saya,Alhamdulillah,Allah kurniakan susu bdn yg byk utk bby saya.Satu lagi petua,mkn jantung pisang.Tak tahu la klu ada yg x setuju,tapi saya mkn gak utk bertukar menu asyik mkn sayur sawi je.Tak mkn sayur tak boleh gakkan.....

aida said...

bagus la akak supplement camni

saya kat sini makan cod liver oil, vitamin c and calcium

ajumohit said...

thanx for the recepi kak mieja, saya mmg x pernah mkn lobak putih sejak kecik lg..nnti saya try, klu mkn mcm tu je boleh x? mcm mkn carrot tu? teruk sgt ke rasa dia? tgk komen2 tu mcm ngeri je nk mkn hehehehe...

Mommy Prince said...

Kak Mieja, lobak putih tu mmg berkesan. dulu saya blend buat juice minum.hehe

supplements pun saya makan seperti kak mieja. Calcium, Fish Oil, Vit C, Obimin. cume saya pakai BiO-LiFE (sebab dpt free keje sne dulu.) eheheh..

me berangan tuk 2nd bb , nak jadi cam kak mieja..pump sampai penuh fridge :)

Zaidah said...

supplement tu kena ambik sampai 2 tahun ker mieja...akak makan habbatus sauda HPA nyer...ok tak tu

So Shy Lady said...

salam mieja,

yap, mkn lobak putih elok utk bf. tapi bg mreka yg t.thn angin, lobak putih hy ssuai dmkn slps pntang... ni mak sy ckp...tp depend pd individu la...

Suliana said...

sy pun suka lobak putih.. mmg ada bau skit, tapi rebus sblm masak hlg la bau kan.. sy plg suka kalau masak lemah kuah putih.. vitamin pulak, ada tapi asyik lupa jek.. hehe. tu yg rmbut gugur sume.. kekeke

εïз mummyHaza εïз said...

info yang best kmieja... sekarang pun dah kembali makan cam org berpantang... makan lobak putih jek... tq2...

fazian.batrisyia said...

emak sy jaga dlm pantang, sayur wajib adalah lobak putih....la ni anak dah 2 thn baru nak semai sendiri lobak putih.

jaja said...

sedap lobak putih ni...dr dlm pantang, dalam sume masakan mak boh lobak putih...so skrang klau membeli pun cr lobak putih

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak...masa dalam pantang ari2 mkn sup haruan sampai sy benci ikan tuu..wuwuwuuu


thanx kongsi tips kat sini
nnti leh wat masak camtu

wan nurul hezrina abd halim said...

kak....meh nak mmmuah cket..tq tau sudi kongsi2 ttg nih..k

tapikan nape ek lobak putih kalau wat air berbau..adaker cara nak ilangkan bau??tapi kalau wat sup taklah bau,sedap sb dah campur ayam bagai..

EIJAM'S FAMILY said...

akak mieja.. kiter kan klu lobak putih masak mmg boleh makan .tapi klu nak minum air die mmg xboleh nak muntah..hahahhahaha

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam, BSB tak lalu ler nak makan lobak putih nie, tapi suka carat makan mentah2.

Yaati Nor said...

nak buat gak lobak putih nie..sedih la kak, susu dah kurang zahra lebih suka yg tepung tu..huhuhu asben pun kata zahra minum tepung lagi kenyang la mcm2..tp sedih tak cite pun dg asben..akak amik abimin lg ke?