January 5, 2011

EBM DEC2010 @ Ketika Balqish 1 tahun 6 bulan

EBM Dec 2010. Skrg Balqish dah pon 1 tahun 7 bulan.
Bekalan ke nesery untuk bulan ini adalah EBM August 2010.

Target EBM Dec 2010 untuk kegunaan May 2011. Tapi kalaou tiba-tiba untuk bulan April 2011 tak cukup untuk stok EBM Nov2010 yg digunakan, bolehlah pakai EBM Dec 2010, sebab masih boleh buat stok  untuk Jan/Feb/Mac/April 2011 insyallah. 

Masa untuk di target sudah pon berakhir hingga ke-2 tahun....yeahhh....:)

"Mengumpul EBM umpama menabung duit setiap bulan, bila kita dalam kesesakkan  memerlukan duit, hasil tabungan itulah yang boleh kita korek untuk digunakan...begitu juga dgn EBM"...

Buatlah stok dari awal selepas kelahiran, hari ke-3 dah boleh start mengepam, kolestrum  yg sudah dipam bg kat baby minum hingga minggu ke-2, selepas minggu ke-3, hasil pengepaman bolehlah disimpan untuk stok naik kerja...hasilnya tidak mengecewakan, semakin dirangsang, semakin banyak susu dikeluarkan....

EBM DEC 2010 berjumlah 153oz, hasil pengepaman 14hari. Hari tu target pengepaman 17hari utk Dec2010, tapi hancuss banyak cuti, tinggal 14hari sahaja sessi pengepaman.

Siap dibungkus, utk simpan.

Tak mampu nak tarik stok ebm paling bawah, letak tengah-tengah dulu....hujung bulan baru pindah kebawah sekali.
Plastik biru stok bulan August 2010, kegunaan bulan Jan 2011.

34 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tak perlu risau lagi.....tahniah!

Mieja@Amiizaa2001 said...

ROSE: yupppp....:) sudah boleh goyang kaki sikit-sikit...hikhikhikkhik....

cik puan akish said...

huhh...suke ebtol tgk stok2 susu nih...hebat!!!!

nani said...

salam kak mieja..selalu jengah blog ni ambik semangat kak mieja buat stok susu..hehe
kak mieja, nk tny blh? baby sy skrg ni umur dah nak masuk setahun..skrg sy tgk dia kurang minum susu la..pernah ke terjadi baby tiba2 minum sikit ni pd anak2 kak mieja? skrg baby sy minum 8-12 oz je sehari..biasanya 16-20 oz

wan nurul hezrina abd halim said...

waaah masih banyak even dah i thn setengah...bangga kenal akak=)memang usaha gigih tul...

berguna deep freezer itew kan=)

nak tanya akak guna double pump ameda kan?oktak suction dier?mahal tak>beli kat mana?bolehker pump kat workstation?

sajelah tanya sb ingat nak guna double pump plak sb tak pernah guna

Yen said...

tahniah buat kmieja..yen xpandai la nk kire mcm kak mieja hehe..yg yen tau hari² pump

Mieja@Amiizaa2001 said...

AKISH: terharu :):)

NANI: wassaalam :)rasanya itu perkara biasa...hari tuh balqish pon ada beberapa hari tak habis minum, akak ingatkan dia dah kurang minum susu, tp minggu ke-2 tu dah back to normal, minum 20z. Mcm ali plak, dia tk abis minum, bila akak termakan pedas, termakan benda yg pelik2/pahit...akak notice dia akan kurang menyusu...bila bwk bekalan yg fresh.

dan akak rasa sebabnya
1). dah makan
2). bila kita cuti lama, anak sentiasa direct feeding, jd bila kenesery semula, mungkin mood nak isap botol dah berkurangan, jdk ambik masa beberapa minggu utk stabilkan semula mood penyusuannya.

Jangan risau....memang ada turun naiknya selera menghisap susu..

Nurul Aznil said...

Salam,

alhamdulillah murah rezeki anak Akak.
Saya ni, dok kira-kira jer berapa ketul dalam peti tu...
dah susut, dah sikit...
oh oh oh~

Mieja@Amiizaa2001 said...

HEZ:

Akak pakai PISA, double pam.Kegunaannya blh pam elektrik dan bateri. Ada button letdown jugak. Akak beli kat singapore masa tu ada sale, murah compare harga kat M'sia.

Beli deep freezer, senang nak buat stok:)memang byk berjasa DF tu..dah lama:)

Kalaou Hezrin nak beli, akak suggest beli double pam, sebab susu keluar serentak bila pam, untung.Nanti masa dlm pantang start mengepam especially waktu mlm, sambil menysukan, insyaallah susu awak akan melimpah ruah:):) itu yg kmieja lakukan utk anak-anak akak...setiap 2jam pam, tk kira mlm & siang.....:) kita susah sket berjaga mlm, nanti bila dah naik kerja hati senang sebb stok sentiasa cukup, insyaallah.

Mieja@Amiizaa2001 said...

YEN: tq, tk per....dapat stok fresh lagi bgs sebenarnya...:) janji kuota/target setiap hari mencukupi:)

wan nurul hezrina abd halim said...

alah kak tak dapatlah nak g singapore tuh jauh bangat..nurul due bulan 7 insyaallah..mcm nak belijer double pump pisa..selama nie guna single madela jerk.yang frestyler tuh beribu2..

tapi mmg nak sangat double pump..blehtak nnt nak minta num fon akak.leh tanya n sms kalau ada soalanlah.huhu tuhpun kalau sudi bg arr..

kat msia pisa tuh mahalx?adaker org yang jual pisa tuh ek?

wan nurul hezrina abd halim said...

satu lagi PISA masuk tak susu kat tube kalau kita express milk n terlepas tekat lket down button tuh..kalau swing mudah sgtlah masuk susu dlm tube=(

sorry banyak lak tanya.sbb nak prepare duit nak kumpul2 sb nak beli double pump.ada yang murah mcm apetah tak ingat namanya.cuma 400++jerk dapat double pump..

PISA boleh pakai ape2 jenis botolkan?standardkan?

Mieja@Amiizaa2001 said...

HEZ:

setakat ini tak pernah plak susu masuk dlm tiub....sebb button letdown tu tu kat atas,panel tiub kat bawah.

Dalam 10min dah siap pam,tak payah tunggu sampai 1/2jam...agak-agak hez nak dptkan letdown sekali, tekan jerk button letdown...:)

Botol boleh pakai botol biasa jugak:)

dalam pek pisa akan dpt:

bagpack+corong pam 2 + cooler+coolerbeg+botol medela 4biji+ plastik ebm medela 1pack(10keping) + 2 charger elektrik, extra 2biji tiub putih(utk corong pam (kmieja lupa nama spesificnya)& bateri charger.

Yg murah tu...kelajuannya macamana? Hezrin kena survey fungsi-fungsinya juga sebelum beli, akak pon sama...akak survey fungsinya dulu baru akak beli.

Kebanyakkan ibu-ibu kat malaysia pakai FreeSyle(FS), tapi akak ada alasan tersendiri kenapa pilih PISA, setelah akak rujuk kedua-dua fungsinya.

azura samsuddin said...

kak mieja mmg idola bab bfeeding ni.. jeles ngan kak mieja tau... hehehe besh sgt dpt wat stok byk2..

Mieja@Amiizaa2001 said...

SHIN: tak per, still ada backupkan...:) kalaou ada spare utk 1-2 bulan, kira selamat lagi, blh topup2....:)


AZURA: nanti 2nd baby zura buat stok byk2 tau:) kmieja dah tutup kedai dah...:)

nani said...

tenkiu kak mieja! akak ni mmg sgt2 membantu la ;)

fazian.batrisyia said...

sukanya stok susu byk...akak memang best!

ajumohit said...

bestnya kak mieja..
saya mmg silent reader blog akak dah lama tau, mmg teruja tgk stok ebm akak..so saya pon tgh bersmgt nk kumpul ebm ni, target saya sehari msti simpan sebotol ebm..saya ikut kemmpuan sendiri jek..

cik_ah82 said...

insyaAllah, akan dijadikan penguat semangat untuk adik adib nnti..mudah2an dipermudahkan..amin!:)
tahniah kak!;)

Mieja@Amiizaa2001 said...

NANI: sama-sama nani,muahh muahh...:)

YAN: Umaira nenen lagik tak? :) teringat kat dia...nanti balqish dah 2thn mesti masih melekat:):)

AJU: tksh2 ...terharu:)
ada target & semangat, insyaallah mesti blh simpan banyak-banyak:)

Yaati Nor said...

saya pun tak sempat buat stok kak mieja..sbb tak illmu..2nd baby tak tahu bila nak usaha bersungguh2...bape harga PISA tu..tak sama dgn freestyle ke?

juelee said...

byknye stok ebm akak..jelesss!!!! sy rayyan br 3 bulan, susu dah merundum.. camne kak??

Mieja@Amiizaa2001 said...

YATI:

Target 2nd baby nanti:) Buat stok byk2 masa dlm pantang lagik, nanti susu akan melebihi permintaan.

Akak beli PISA RM1400, masa tu ada sale.

Mieja@Amiizaa2001 said...

JUELIE: supplement yg basic ada amalkkan tak omega 3, kalsium, obimin & vit c?

ais/nenas/minuman bergas cuba elakkan.

Makan makanan yg banyakkan susu....pam kerap setiap 2-3jam especially waktu mlm, msh belum terlambat utk catchup semula susu yg merudum....kena disiplin jadual pengepaman...insyaallah mesti dapat semula susu, msh 3bulan, msh byk susu tu......

Sue said...

kmieja, thx for info. start pump hari ke 3 ek.... ok ok!! hehe semangat ni nk jd cam k.mieja. tp pa pe pun sy bersyukur dr bfeed khalish smpai umur setahun lebih. skang ni susu dah tak kuar, tp dia still nk nyotnyot jugak.. as long as takde prob atau any contraction, sy bagi je... kot2 nnt pas bersalin, dia nk lagi, alhamdulillah sgt2..

fazian.batrisyia said...

Humaira masih menyusu lagi...mana bole lepas, pantang nampak ibu.Skrg umur dah 2thn 5 bln. Baru2 ni doktor soh sy berhenti susukan dia...rasa cam lum sedia nak berhentikan...tak sampai hati. Pendapat akak cam ne?

EKIN said...

bestnye kak mieja!! stock susu byk camni.. ekin dh lame tak pam.. sbb selalu direct aje.. sbnrnye tak tau susu byk ke tak.. tp so far nia tak meragam.. hope ok la kan.. ;)

Mieja@Amiizaa2001 said...

SUE: seronoknya khalish msh nenen:) harap2 blh share dgn adiknya nanti:):)

a'aahhh pam awal-awal utk rangsang susu jdk byk melebihi permintaan.itu petua kmieja untuk kekalkan production.

EKIN: dok umah tak yah pam...senang direct bf jerk:):)blh kasi suka hati bila nia nak nenen....syokkkkkk:):)

juelee said...

salam..

nak minta tolong vote..

http://julianamirul.blogspot.com/2011/01/kekawanku-sayang-please-vote-saya-trip.html

fazian.batrisyia said...

K.Mieja....akak buatla n3 pasal PISA kesayangan akak tu...citer ler detail2...tayang skit set2 dia & camner rupa parasnya tu...kenapa akak pilih PISA tu...beli kat mana...sumer2 tu la yg berkaitan dengannya...harap dapat beri gambaran yg lebih jelas. Sy cam teringin nak ada dekat dgn akak, nak tau schedule akak, mcm mana akak handle perkara2 menyusu ni...Syok je rasanya.

azura samsuddin said...

alah kak, tutup kedai dah ke?? hehehe xnak cukupkan 4 ke.. bia 2 boys 2 girls

jom join GA kak:

http://azurasamsuddin-contest.blogspot.com/2011/01/1st-giveaway-from-aesya.html

jasayu1 said...

ya la.... snap la pic PISA tu... pas tu wat n3 pasal set pisa tu... teringin nak tau gak.......

eyna said...

faizah,

kita pon ada permintaan sama dgn sorang reader tu.. nak sgt awak buat n3 pasal PISA vs FS.. kita ingt nak upgrade ke FS!..

member kita ramai yg rekemen ARDO.. very light n senyap... opinion awak caner ek?? ;)

Mieja@Amiizaa2001 said...

Pasal PISA tu nanti kita buat entry lain....sblm nie dah pernah buat kt page lama....:)