December 1, 2010

EBM @ Nov 2010

Stok EBM Nov 2010, ketika usia Balqish 1 tahun 5 bulan.
Untuk bulan ni Dec 2010, Balqish masih minum EBM untuk stok July 2010. 




Bila dah masuk fasa 6 bulan terakhir nie, nampaknya dalam 2 minggu nie Balqish dah kurang minum ebm utk bekalan 20oz, mesti ada balance sebotol setiap hari. Bila sebotol tu dah disuamkan, disuruh minum mesti dia tak pandang dah...sebab ada mamakan, nenen terus...:) walau apa pon, hari-hari tetap bekalkan 4 botol jugak, tak habis belakang kiralah.Cuma strategi pengepaman mama dah diubah, strategi menyusu tengah malam, awal pagi  & sepjg perjalanan ke ofis juga semakin dikerapkan, tiada lagi pengepaman waktu malam....sedikit tenang disitu :) tiada lagi pengepaman awal pagi, setiap kali sedar wajiblah sua kat Balqish terus. Beranilah mama buat macam nie sebab dah tinggal 6 bulan terakhir, kalau  fasa awal breastfeeding dilakukan sebegini... merana mama & Balqish...tapi sebab mama pernah target dulu , 6 bulan terakhir bolehlah mengepam secara santai, maka allah dah makbulkan kot...alhamdullilah.....skrg tak payah rushing pikir stok tak cukup, pam mcm biasa jerk as a rutin harian.

Layanzzz gambar untuk EBM NOV 2010.


Stok Nov 2010(suka sukat pakai besen merah nie, sebab dari situ taou, banyak mana yang dapat setiap bulan).


Siap bungkus Stok NOV 2010

Siap Masukkan Semula, nak punggah sampai kebawah tak larat nak angkat stok yang lama, so tunggu next monthlah. KIRI: Stok July 2010, KANAN: Stok Nov 2010

22 comments:

azura samsuddin said...

suke sangat tgk stok susu Balqish

mirah said...

sukanya tgk stok susu. Mudah-mudahan bila saya dapat baby baru nanti akan bersemangat waja mcm akak juga. Baru cepat slim kan. hahaha..

Normaliza said...

Banyaknya stok susu..tetiba tak sabar nak bagi yamin adik. teringin nak kumpul stok jugak..hehe

fazian.batrisyia said...

Rezeki tu..syukur. Syok la tgk stok k mieja yg byk tu....somoga yg baik itu berterusan...peringatan utk diri sy juga...amin..

Mieja@2001 said...

AZURA: lepas nie blh buat stok byk2:):)

MIRA: Insyaallah mesti mira lebih bersemangat:):) buat stok byk2...lepas tu boleh lepak dihujung2 trimester akhir:)

LIZA: boleh dah Yamin dapat adik:):)

YAN:Tksh yan...insyaallah:) Humaira nenen lagi tak?

mamamuazsayang said...

banyaknyer susu akak...rezeki balqish..nak tanyalah..akak punye stok tu sumer dalam botol besar..maksudnya setiap kali akak pam mmg akan penuh satu botol 8oz tu la ye?

εïз mummyHaza εïз said...

huhuhu bestnye kmieja.. meriah.. moga2 kmieja, haza & sumer mommies yg b'EBM meriah sebegini..

caiyok2

supermommapots said...

banyaknyer stok..saya still gigih gak memerah..stok november blum abis lagi baru ade dlm 126oz...skrang cuti anak kasi direct..tak dpt nak perah..kalau dpt pun dlm 4-7 oz sehari..mcm mana akak slim ekk menyusu..badan saya tak selim2 ni..cuma dia menten arr naik pun idak turun pun idak..

Hazu~ said...

Akak, bulan 11 stok saya sikit sangat. kadang-kadang dapat simpan 3oz kadang-kadang takde langsung malah kena amik yang frozen pula. sedih sangat.

baby baru 7 bulan. takut tak sempat sampai 2 tahun. tolong bagi semangat sket, kak. :(

cik_ah82 said...

bestnya kak..org mmg xdapat la nk pam cukup tuk adib..huhu

LyNn HaMzAh said...

seronoknya tgk stok susu...lynn nie memang tgh belajar nie...insyaallah nak fully breastfeed utk anak kedua nie...

sumimie said...

salam k.mieja
bestnyer da boleh skip ngepam
sy lak freezer da penuh, x tau nk letak mana dah, nak skip takut susu makin kurang, sy pam sehari 3 kali.tu pon sy amik Hindmilk jer. Foremilk sy bancuh dlm susu sy hehehe boleh ker mcm ni?

az rina a.k.a jaijina said...

alhamdulillah, ade jugak rezeki balqish kan..somga kak mieja terus sukses ye, amin..

Mommy Prince said...

best nyer akak..
nanti next bb nk motivate diri jugak.nk jadik mcm kak mieja..sonok tgk dpt stock ebm byk camni..

dakapan_rindu said...

meriahnya tgk stok susu balqish
stok susu fauzan tak semeriah ni
tapi still cukup utk keperluan dia time sy g kerja
boleh jd perangsang ni utk sy ni
then nk tnya
utk storage bottle tu
baper lama erk jangka hayat dia
sy lum tukar lg ni
dh 8 bulan dh guna

sLEEping BEauty said...

byknye..
rajin akak eh ...
teringin nk full bf mcm akak ..

lydzar said...

alhamdulillah rezeki anak ni..

semoga rezeki anak ke3 saya nnt pon macam ni..

jasayu1 said...

banyak nya susu meija... akak ayu baru nak lepas kan susu si Puteri ni dah masuk 2 1/2 taun dah... asyik menetek je....dah besar sakit kalu dia tergeget... heheheh heheh tak tau cam na nak berentikan...

Lyana said...

haaiisshhh..banyak btol ni kak..jeles i...kekekekke

Rozy said...

kak mieja,

ilebiu!!!!
tu ja nak habaq..hehehhe

KasehKu said...

Salam kak.
Akak menang Luycky Draw kat blog sy.
Tengok kat sini eak
http://kasehku-hidupku.blogspot.com/2010/12/result-follower-30.html

Nanti email detail eak.

mamaiman said...

salam kak mieja..

akk sumber inspirasi saya..
nanti nak belajar dr akk la camne nak plan simpan stok ebm supaya tak terkejar2 nak cukupkan bekalan dia macam masa iman dulu..
ni dah preggie yg ke-2..
mmg selalu dptkan motivasi drp akak..
plan anak ke-2 nak fully bf sampai 2 thn..
moga dipermudahkanNya..
amin..