November 2, 2010

EBM@ Oct 2010

Balqish masih minum stok EBM June 2010, ketika usianya 1 thn 5 bulan.



EBM Oct 2010 sebanyak:

14 ketul (4oz)= 56oz
3botol susu (8.5oz) = 25oz
30 ketul (5-6oz) = 150oz
==================
total: 231oz
=================



 
TARGET mama lagi 2 bulan jerk untuk nov & dec 2010.
perjuangan untuk tahun ini
tahun depan bukak buku baru
cerita baru :)





adik tecit stayang,

tahun depan mama
top-up pengepaman mama mana yang tak cukup jerk
alhamdullilah, cukup utk ke- 2 tahun
tak payah stress kira ebm

mama dah kira utk stok pengepaman
untuk Jan 2011
adalah utk awak minum pada May 2011, insyaallah.

mama harap dpt tingkatkan penyusuan awak

bilalah awak nak minum lebih dari 20oz?
mama bercita-cita nak tambah oz penyusuan awak
dari 20oz ke 30oz sehari sekurang-kurangnya
dari penyusuan sekarang 5oz ke 7-8oz sekali minum

TAPI

macam susah jerk nak capai impian mama tu
awak suka minum main-main kalau tak lapar....
bila time tidur awak minum habis

JUGA

bila mama sampai nesery
awak nampak mama
awak tak mou dah isap botol
kalaou awak masih menyusu dikala itu
nak 'nene' mama terus bila dlm kereta
camner nak tambah oznya nie...:)


13 comments:

azura samsuddin said...

wahhhh, byknye kak..beshnye sy nengok

mirah said...

khadijah pun masa fully bf dulu minum plg byk pun 4oz. even skrg minum fm pun 4-5 oz je dgn umur 30 bulan. agaknya sbb badan dia kecik kot, tu dia minum sket.

suka tgk ebm akak tu. insyaAllah utk next baby, nak gigih buat stok mcm ni juga lah...

εïз mummyHaza εïз said...

bestnye tengok EBM kmieja... huhuhu haza sedih EBM ade 40 ketui...

~SHiLA~ said...

sonoknyeee..siap nk + dr 20oz ke 30oz..

beshnye klu cm2..danish br 8bln lame lg nk 2thn..

lizz said...

saya sangat kagum...banyak stok...

Momma Mia said...

perghhh sangat teruja tengok stok kak Mieja... semoga ku sentiasa diberi inspirasi tuk mencontohi kak mieja.

tqvvm sis!!

cik_ah82 said...

aduih...sarah lak yg stress tgk ebm kak mieja..hiihi..sekarang ni susu mmg drop la kak mieja..stok tak berkurang sangat tp x bertambah..huhu..kena tingkatkan lagi usaha ni..sekarang nk dapat 7-8 oz mmg payah dah..:(

nur said...

perghh... best nyer tgk akak punya stok! bleh bagi motivasi kat diri sendiri supaya rajin skit mengepam :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kakyang, rafiq minum 6 oz sahaja sehari during day care..
tak tahu dah nak wat camne..
tapi sy dah tanye my PC..kak fid, dia cakap its ok...as long as dia nak mamam

si rafiq tu mmg berselera makan..tapi minum kureng..
but, direct feed kan main lagi...dia nak fressssh dari ladang aje..

besnye..takperlu risau stock susu sampai anak masuk 2 tahun ye..sy ni.adela skit2 stock..tapi takdela tahan sampai rafiq umr 2 tahun..sampai 2 bulan lagi lehla kot stock tu..huhuhu

sumimie said...

salam kak mieja
lama dah saya follow blog akak since saya mengandung lagi
masa tu macam tak confident ada susu tp alhamdullillah byk plak susu saya..sehari pam boleh dpt 30oz lebih tp kan anak saya ni mcm tak suka sgtla minum EBM ni, risau sy, skrg blom keje kasi EBM sehari sekali jer...mcm mana nak make sure dia akan minum EBM bila kat taska nanti

Sue said...

waduhhhh k.mieja.... berlambak2 susu utk balqish. best sungguh!! Bulan 10 je da lebih 200oz?? uwaaaa cemana k.mieja leh dpt byk2 tu. badan kecik comellllllll je. jeles..jeles..

nk kena study blog k.mieja dr awal smpai abis ni. Buat pedoman utk pam next baby. hehehe...k.mieja punye deep freezer bape liter ekk

Suliana said...

alhamdulillah.. banyaknye susu anak2.. aqil pun sama, minum susu main2, klu nampak ibu dia, habis dia tak nak susu btl.. membazir jek..

wan nurul hezrina abd halim said...

berketul2 =)suker tgk akaknyer stok..meriah..