October 19, 2010

Hasil EBM vs Tak Sihat

Macam lama jerk tak cerita susu...
semangat susu masih membara

Tapi bulan nie mcm bulan tak sihat plak
minggu nie minggu tak sihat lagik..
dua minggu lepas pon sama ...tak sihat jugak
viral fever..jangkit dari anak-anak
tapi kali nie...emmmmm..

Demam urat kot...
segala urat-urat rasa tegang
nak kena pergi mengurut

Susu pon merudum minggu nie...
mungkin sebab tak berapa sihat
hasil pengepaman sangat berkurangan 
tak pernah alaminya sblm ini

Tapi hati malas nak risau
simpan jerk dlm hati
yg penting signal keotak mesti ckp'susu aku ada'

Hari nie pam 2 kali jerk
sebab rasa tak larat
rasa nak baring jerk kat surau nun
tapi...rasa tinggal rasa jerlah
msh setia kat kerusi nie jugak

bila nak sambung pam malam?
emmm tunggu bdn betul-betul sihatlah

sedang mengira stok ebm oct 2010
berapa sahaja yg ada tika ini

ooooohh stok oct 2010 utk
bekalan balqish minum bagi bulan feb/mac 2011 nanti
tika itu usianya
menuju ke usia 1thn 8bulan
lebih kurang....


Nielah gambar hasil hari ini
sangat surprise utk diri sendiri
mama tak pernah dpt sikit ini
apa yang mama fikirkan dan cuba bayangkan
di saat ini

ADALAH

apalah nasib kalaou aku tak ada stok ebm
sebanyak 20oz utk bekalan balqish esok
kalau susu hasil pengepaman sebyk ini 
dikala allah beri kesakitan@tidak sihat
mana cukup untuk bekalannya
kesian kat balqish
mana mama nak top-up ebm?

TAPI

alhamdullilah ..bersyukur sangat
kerana balqish masih minum stok utk may/june 2010

dari situ aku dapat satu pengajaran
pengajaranlah yang mengajar kita 
erti lebih berhati-hati

walaupon stok dlm peti beku masih penuh
tapi simpanan extra sangat-sangat perlu

dikala kita dalam kesakitan, kecemasan


nukilan rasa,
mama yang kena sihat, 
mama yang kena kuat semangat, 
mama yang kena kuat mengepam dan bgn mlm!
perjuangan yang sangat istimewa ini!
peluang hanya sekali!
rebutlah ia :)



13 comments:

Rizziela said...

samalah saya pun...sekarang ni langsung tak pump dahsince bulan puasa har i tu

Yerlah ..pump pun anak x kan EBM dah....simpan ajer...dia nak direct ajer sekarang ni

EIJAM'S FAMILY said...

akak kira oklah tue biler demam still dapat 8oz.. huhuh seronok yerk akak.. apap2 pun cepat sembuh okies...

Momma Mia said...

Semoga kak Mieja cepat sembuh
fuh fuh fuh...

Darouish Darwisya said...

salam...semoga cepat sembuh.saya kagum dgn semangat puan. badan kecik tp masha ALLAH!!!susu badan byknyerrrr....kalah saya yg body cam sapi nih.tapi hasil tenusu tak mcm sapi pon...apa yg saya dpt hari2 adlah lbh krg mcm puan dpt masa sakit tu.dlm 8oz jer. tu normal.kalo ckit 6 oz. sedey tgk.tp masih +ve sbb pikir "ini rezeki anak aku..."

Suliana said...

smga epat sembuh kak!! klu sakit, mesti merudum kan hasil susuan :-)

fazian.batrisyia said...

Sy doakan K Mieja cepat sihat & ada cerita menarik dlm blog utk dikongsi. Sy ni mcm dah tak berapa pump kat opis...Humaira dah 2thn 2 bln....apa pendapat akak?

Siti @ nurie said...

slm kenal..wah...akak ok juga dah nak cpa 2 taun...saya ni baru nak menapak, kkdg bila dpt ckt rasa cm semput je nafas...hik hik

azura samsuddin said...

go go chaiyok kak mieja!!

azura samsuddin said...

go go chaiyok kak mieja!!

Normaliza said...

Semoga akak cepat sembuh ek..

pasni kalau ngandung saya nak menuntut ilmu dgn akak lah..macam best je tgk ebm2 akak tu.. :)

Zaidah said...

semoga mieja cepat sembuh...makan ubat n banyakkan rest...amin

wan nurul hezrina abd halim said...

moga cepat2 chat yer..nielh kegunaan stok frozen dikala emergency gni..

Nurul Aznil said...

Salam,

Tak sihat akak dapat 8oz?
Saya 2-3 kali perah baru dapat banyak tu time demam...
Tapi time biasa pun dah kurang...
Kena boost balik semangat!
Tetambah ada kawan mengepam kat opis sekarang :P