October 1, 2010

EBM @ Sept 2010

Untuk bulan Oct 2010, Balqish tengah minum ebm May 2010.

Stok EBM September 2010, ada dalam 10 hari sahaja sessi mengepam. Stok EBM Sept 2010, adalah target untuk bekalan ke nesery pada bulan February 2011, ketika usia balqish dalam 21 bulan lebih sebelum mencecah usia 2 tahun May 2011.
  • 4-6oz = 30 ketul
Bila semak semula note pasal ebm sepjg tahun ini, hari-hari yang melibatkan cuti sekolah mesti stok statik sahaja dlm 35 ketul sahaja. Cthnya  Mac 2010 - 35 ketul, June 2010 34 ketul, Sept 2010 30 ketul, Dec 2010? Lagi cuti sekolah...hua hua hua.....

Layanzzz gambar ebm Sept 2010....jatuh bersepai ...abislah plastik tu mesti bocor, bila dah cair nanti.

EBM Stok Sept 2010

Boleh bezakan bila stok ciput dgn basin yg selalu isi..

Jatuh bersepai....dlm bakul telangkup pon ada dlm tuh...

Siap masuk plastik.

Siap packing, stok May duduk atas..senang nak guna.

11 comments:

wan nurul hezrina abd halim said...

best tgk stok ebm awak..nape jatuh bersepaituh..sayangnyakn..harap saya dpt teruskn bf bby smpi 2thn

kak mieja said...

WAN: jatuh sebb saya tenggekan kat tepi freezer....insyalllah mesti boleh cecah 2thn, umaira lebih kurang balqish umurnya:):)

Kalaou target nak stok byk, kerapkan pengepaman. :)

Momma Mia said...

seronok tengok stok kak mieja...
Alin tak sempat lagi house keeping ebm bln sept.. tah berapa la yg ada..

buah kedondong said...

best nye...haih, kena giat mengepam lagi nih...stok yng ada dari bulan 6, tp tak cukup byk utk My lil Muhammad...

nur said...

seronok layan pic ebm yg berlonggok mcm ni... part og motivation for myself :)

Yaati Nor said...

ye lah kena kerap blk mengepan..pg nie bekalkan zahra 2x5 oz je..sian dia..saya dah tak mengepam kat umah..harapkan kat ofis je..huhuhu

kak mieja said...

MOMMYALIN:tk saba nk tgk alin punya...mesti mashukkkk:):)

BUAH KEDONDG: ebm stok bulan 6, masih sempat nak kejar stok baru....(simpan stok) :):)

NUR: Mari kita sama-sama bersemangat:)


YATI: Kalaou kat rumah tak pam, kerapkan jadual pengepaman kat opis. Atau start awal pagi spt 3pagi, 6pagi dan seterusnya 4-5kali sessi mengepam kat opis.

fazian.batrisyia said...

K. Mieja nak tanya skit la...akak target nak susukan aqish sampai umur berapa ye...? Agak2 lepas target tu akak masih pump lagi ke kat opis ke rumah ke?

Little Tots Journey said...

seronok tengok EBM banyak macam ni..bila kita dapat macam tu...betul-betul kais pagi..esok habis...

kak mieja said...

YAN: akak plan nak pam sampai susu akak kering insyallah.

Kalaou ikut target ebm yg ada skrg insyaallah utk bulan 2, 2011 dah ada stok, bermakna akak perlukan 3 bulan lagi stok (oct/nov/dec2010) utk mac april may 2011. Bermakna bulan jan 2011 stok pengepaman selepas aqish 2thn lebih.

Tengok rezeki...kalaou allah bg lebih susu aqish, akak pam mcm biasa. Kalaou tiba-tiba terkering, akak terima seadanya juga:)


LTJ: try pam lebih, bila pam lebih maka susu akan bertambah dalam 1-2oz, insyaallah :)

Wani said...

seronoknya tgk! siap ada deep freezer lg tu..huhu...sy jenis susu byk jugak, tp nk pam kerap xde tmpat nk simpan, peti ais satu pintu je..huhu...lom ada bajet nk beli yg besar :( kdg2 tu susu ada lg tp sy x pam abeskan, target penuh botol..dah...huhuu