August 16, 2010

PISA @ Adaptor Yang Rosak

Dugaan dari Allah SWT di bulan ramdhan...tiba-tiba nak pam mlm tadi tak boleh, malam ahad pon dah jadi jugak tapi tiba-tiba boleh plak pakai....tapi malam tadi terus kong......dah gelabah sebab pikir esok mcamana...tak der pam spare plak tuh...dua-dua mini 'e' allysha & iqbal juga dah kong....


Ini adalah adaptor yang kong......ingatkan motornya yang kong, rupanya sebab adoptornya. Ada sekali mama rasa sebab mama dah terjatuhkan dia, terus dia ada bunyi-bunyi lekang dalamnya, tp still boleh pakai dalam beberapa bulan, memang sensitif adaptor medela....mini e dulu pon mcm tu jugak.

Papa dah bukak, tgk isi dalamnya...cuba betulkan tapi masih tak berjaya :(


Ini adaptor extra, masa beli dulu dapat extra adaptor. Tapi sebab dah gelabah, fikir adaptor yg satu lagi dah rosak, mama tak der mood dah....rasa mcm kehilangan sangat masa tuh.

Papa try adoptor yang baru nie nie plak...mungkin juga papa over excited, bila on dah ok, berbunyi masa pasang, sekali rupanya tersalah daaa.....:( Papa dah tersalah masukkan dalam universal adaptor tuh...huhuhuhu adalah bau hangit melekat. EMmm....adaptor baru nie tak pasal-pasal sudah jadik rosak.....terus tak boleh pakai jugak...padahal adoptor nie masih baru, langsung tak pernah pakai lagi....dugaan...dugaannnnn.......


Dan akhirnya kenalah akur, guna bateri. Jadilahkan... sementara nak dapat adaptor baru. Bergegas papa dah hampir tengah malam pergi kedai beli bateri.....



10 comments:

Ammi Sara said...

alahai..dugaan tul ye kak, nasib boleh pakai beteri, bagus lah papa jd papa mithali cr bateri, jgn jd papa menyesali, hehe..(gurau jek)

syikin said...

sabar kak mieja... dah dpt adapter baru ke? PISA ni bila pakai bateri boleh 1 ke 2 kali je... lps tu kena tukar bateri lain plak...
maybe kena spare pam manual :)
eh bkn PISA ada include pam manual ke...
baru ni pun pam saya ada masalah, rasa frusttt jee

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dugaan & antara kenangan manis yg takkan dilupakan..tol tak kak? eheh

kmieja said...

AMMI: tapi tulah dia dah merosakkan adoptor baru...:)


SYIKIN: Adaptor ths week akak beli kat dataran palma, medela HQ. So far, so good masih kuat lagi suctionnya...8biji bateri, kalaou 2hari dah kong...nangis akak...huhuuhu....kalaou bateri rechargeable senang sket...tp pengsan nak beli baterinya, mahal.


ROSE: hehehhehe tulah kenangan masam2 manis....last nie akak mengepam kot, pasni plan nak tutop kedai hikhikhikhik....kalaou diizinkan allah swt:)

Normaliza said...

Dugaan ye kak..pasni jenuh nak beli bateri tu. Moga2 dapat pengganti adaptor yang baru..

Anonymous said...

salam perkenalan kak mieja...

saya ni silent reader akak for quite some time jugak la...sangat mengkagumi kegigihan akak menyusukan anak2 akak sampai 2 thn...mmg akak menjadi sumber inspirasi saya untuk terus tabah menyusukan anak saya sampai skrg...

anak saya skrg baru 4 bulan...alhamdulillah masih lagi 100% breast milk...cuma skrg yg merunsingkan saya, production susu saya berkurangan...mungkin disebabkan puasa...tapi saya tetap risau...dulu sekali pam dapat 9-10oz...skrg cuma dapat 6-7oz...sangat sedih la akak...

saya tak penah diet...asyik makan makan dan makan...kurma carrot horlicks tiap hari makan minum...pegaga sekali sekala...pendek kata, semua benda berkhasiat saya akan makan...tapi berat makin turun...mmg seronok berat turun, makin slim tapi risau coz takut disbbkan berat turunlah, production susu pun makin kurang...ye ke kak? huhuhu...fyi, saya ni agak kurus dan breast pun tak la sebesar org lain yg menyusukan...tapi saya tgk akak lagi kurus tapi production sangat la menggalakkan...jeles saya akak...camna akak buat? huhuhu

Kmieja said...

LIZA: tulah....dah call medela, inysallah ths week dpt penganti baru:)

Kmieja said...

Salamss Mama:

Bagi ibu yang menyusukan, semua zat2 dalam pemakanan yang kita makan akan disalurkan ke anaknya. Sebb tu kita disarankan oleh gynae ambik supplement sprt kalsium,omega3, obimin & vit c.

Berat bdn turun itu normal bg kak mieja, sebb puasa last yr, akak pon turun byk (kg) jugak.

Dan pemakanan utk ibu menyusu adalah 6 kali dlm satu sessi (1hari). Ini laktasi yg brief akak sblm keluar hospital dulu.

Jadinya dlm bulan puasa, kerapkan minum air, susu, kurma, makan dll.

Baby baru 4 bulan, susu tgh meriah produksinya.Setiap 3 jam mesti dah blh dpt 8-10ozkan dan mungkin lebih:)

Satu hari target berapa oz?

Cth: Kalau mama target 30oz

Bermakna mama kena bangun mengepam seawal pagi. Kalaou kat opis pam 3kali, mama kena lipat gandakan-tambah jdk 4sessi.(cthnya)

Cth pengepaman utk 1 hari,jam 12/2am, 5am, 8am, 11am, 2pm, 5pm, (Bussy prepare berbuka), 10mlm

Cth Total: sekali pam dpt 5oz(kira plg sikitlah nie)x 7kali pam = 35oz.

atau mama blh jugak buat 2jam sekali, walaupun hasilnya sikit, tp kekerapan awak mengepam/mengosongkan breast, blh meningkatkan jugak oz setiap sessi tu.

Jangan risau, jgn stress nanti urat susu bg signal kat otak kita bertambah2 merudum. Happy selalu, yg penting mama enjoy mengepam, sanggup bgn mlm & kuat semangat.

Baby bawah umur 1 thn, susu tgh banyak, urat susu tgh aktif, masa nielah kita nak buat stok utk target beberapa bln kehadapan.

Tapi mama juga perlu ambil kira/beringat kerana selepas 1thn pelbagai dugaan mengepam/susu merudum lagi teruk. So, inilah peluang mama buat stok banyak-banyak utk planning seterusnya.


Kesimpulannya mama kena lipat gandakan jadual pengepaman mama :)Setiap hari mesti teratur jadual pengepaman.

Dan sentiasa kuat semangat mama! Susu awak tgh meriah tuh, rangsangkan ia dengan lebih banyak lagi, inysallah!

Pastikan LETDOWN & Jadual pengepaman selari setiap hari, disamping pemakanan dan urutan. Juga elakkan ais,air bergas, teh/kopi.

Jangan lupa ayat albaqarah ayat 60, setiap kali lepas solat + masa mengepam+ anak menyusu, insyaallah dipermudahkan nanti:)

Anonymous said...

thanks for the advice akak....terasa semangat sket...bila gi pam terus dapat 9-11oz...wahhh seronok sangat :)

tapi kan saya ada terbaca dalam susu ibu...kalau kita suka sesuatu makanan tu dan kita makan, insyaAllah susu akan banyak..berbanding dengan makanan yang kita tak berapa suka tapi terpaksa makan cth lobak putih...tak suka tapi terpaksa makan sbb nak banyakkan susu...hasilnya tak memberangsangkan...

so semalam saya pun pegi beli kfc...hehehe...sbb saya sgt lah suka makan kfc...fikir nak makan kfc je dah buat saya sgt happy...dan menakjubkan bila pam dapat 9oz...hehehe...bila dah makan tu, alhamdulillah dapat 11oz...yang paling penting kena happy kot...hehehe...dpt kfc je terus happy....macam bdk2 je kan...heee

tapi selain tu saya minum jugak soya dan kurma (yg diblend)...apapun akak, terima kasih kat akak jugak atas nasihat yg diberi...memang menaikkan semangat saya :)

kmieja said...

ANOY: alahaii seronknya dapat banyak:) rezkki baby:)

Hheehhehe cutelah awak suka makan kfc, macm allysha:):)