July 6, 2010

Pasal Sengugut

Tiba-tiba terasa mengantuk....tiba-tiba terasa letih.....setengah hari bersama papa menghabiskan masa ke klinik pak mid....jumpa gynaeku. 

Ohhhhh rupa-rupanya rahim mama masih kat belakang@terbalik....sapa yg ada mengalami nasib yang serupa dengan mama mesti taou apa risiko org yang rahimnya kat belakang@terbalik kan? Hari tuh masa 30 hari dalam pantang, masa checkup & pap smear, pak mid ada bagi taou rahim mama dah kat belakang/terbalik semula....tp ia tak menganggu...cuma kalaou ada plan utk mempunyai baby, barulah kita plan utk treatment...

Mama hanya nak share, andai ada kawan-kawan yg nasibnya serupa, bila period nya mengalami sengugut ,yang inginkan zuriat, tapi belum berjaya pergilah treatment sebab rahim terbalik/belakang/tepi nie lama kelamaan akan merosakkan rahim kita kalaou tak di ubati. Kita hanya berusaha, selebihnya ALLAH swt yang menentukannya kan...

PUNCANYA:
sengugut setiap kali datangnya haid
risikonya mudah keguguran atau sukar utk conceive
Treatmentnya: kena terbalikkan kehadapan semula dgn melakukan pembedahan.

Dan bila diskuss dgn papa tadi dan dipikir-pikir kan semula td masa dlm kereta, mungkin nasib mama sedikit baik sebab dulu masa ali kecil,setiap bulan pergi mengurut,sampailah dia dah 2 tahun dan setiap kali itu rahim akan diangkat/dikedepankan semula. Sebab masa tu kan ali iqbal breastfeed, urut urat susu...ngam-ngam ali  dalam  2 thn , mama pregnantkan balqish....masa pregnant balqish pon berisiko jugak, sebab rahim msh kat belakang...risiko utk keguguran sgt mudah sprt sebelum2nya :(......tp alhamdullilah...semuanya berjalan lancar....semuanya kuasa allah swt :)

Dan pesan arwah  nek bidan urut juga dulu, kalau sengugut tak boleh dibiarkan, nanti jadi mandul...(sangat  keras ayatnya tuh..terasa sangat dgn ayat2nya :( dulu), kena diurut masa dalam haid... tiu zaman sebelum dapat kakak allysha...sebab  mama sengugut teruk ya amat dari zaman anak dara.

hanya sekadar ingin berkongsi...............




6 comments:

Delima said...

saya pun senggugut teruk sejak dr zaman anak dara... penah g berurut dgn mak bidan.. tp ok takde problem.
skrg saya dh ada 2 anak.. yg 1st tu bersalin normal.. lps bersalin, kalo dtg period dtg senggugut makin menjadi-jadi..
bersalin yg ke2 tu plak kene c-ser.. masa kat wad lps c-ser, ada darah keluar ketul2.. cuak gak.. tp doktor cakap "flushing" je.
sejak lps c-ser tu, senggugut dh takde.. kdg2 dtg period tak rasa ape pun.. sakit pun tak.. tetiba je dtg.. alhamdulillah la senggugut ilang lps c-ser.. maybe sb "flushing" yg doktor ckp tu kot.. semua drh-drh beku keluar masa lps c-ser.. syukur sgt..

eliyazz said...

saya pun dulu tok mid sahkan kebelakang, after operation alhamdulillah tgh pregnant 7 bln skrg ni..tp mungkin after 2/3 kali bersalin, rahim akan kembali ke asalnya...kita berusaha, selebihnya kekuasaan Allah..

mieja said...

DELIMA:Ooooo yerlah, sengugut tu disebabkan ketulan darah block saluran, kalaou hilang terus sengugut pak mid kata tak der masalah, tp kalaou msh sengugut, kalaou dibiarkan akn merosakkan rahim kita.

kmieja said...

ALIA: a'ahhh betul...rezeki kat tgnNYA:) try tgk lepas pantang nie ada sengugut lagi tak...:)take care alia:)

Hazu~ said...

saya pun memang senggugut teruk dari anak dara. belum period lagi since anak baru 2bulan setengah. tak tau pun boleh sampai rosakkan rahim.

kmieja said...

HAZU: a'ahhhhh dr. hamid kata utk jangka masa pjg senggugut blh merosakkan rahim kita...