July 12, 2010

Jus lobak putih+oren

Hari ahad, projek jus lobak putih + oren.

banyakkan lobak putih dari si oren.

Patinya setelah siap di kisar. Boleh agak semasa nak membancuh, nak banyak atau sedikit. Ikut besar mug/jug.
Setelah dicampur susu, minum suam-suam...kalernya jdk putih, sebab si oren kurang.

12 comments:

Suliana said...

apa rasanye kak??

Nieza Ishak said...

rasa pahit2 masam ... hihihi

mieja, smlm baru aku minum carrot + oren .. tp carrot merah laaaa ... melepak kat OU ...

mamarifqy said...

kak..jus ni sesuai utk baby umur bape??

kmieja said...

SUE: rasanya ada sket maung2....sebb akak lebihkan lobak putih, tp kalaou tak tahan blh lebihkan lobak ooren. :):)

kmieja said...

MAMA RIFQY: bukan utk baby...tapi utk mak2 baby yg nak banyakkkan air susu, trylah mama :):)

kmieja said...

NIEJA: lagi mashuuukkk oren+karrot...rasa masam2 lemak ekk nieja? :):)

mama rifQy said...

hehhe..ye ker kak?
aiyyaaa..sgt cetek ilmu ku pasal BF ni!
ok..tq kak!!

mamarifqy said...

kak..ape menu mknan yg besh utk bb 6bulann ??yg bagus dan menyelerakan knk2!

Kmieja said...

MAMAIQY: baby 6 bulan, akak takder idea...kena surflah darling. Akak bg anak2 makan semuanya dlm 7bulan, satu bln makan nestum, perut dah serasi,dah kuat,dah blh terima makanan, baru proceed makan bubur kosong satu bulan juga. Selepas 9bulan, baru akak campur sayur-sayuran, selepas 1tahun baru letak ayam/ikan. Akak cerewet bab makan2 nie, bg makan awal pon bahaya jugak kan...sebb usus tk kuat sgt masa bb berusia 3-4bulan...tp kalaou baby tak der nafsu nak makan, jgn paksa...biarkan baby menyusu banyak & kerap.

nur said...

resepi yg mearik... nanti nak cuba jugak la :)

kmieja said...

NUR: trylah :):)

seriyani saifi said...

akak,saya nak tanya...memang berkesan ker minum jus lobak nie.....saya dalam proses utk menambahkan susu badan nie......anak dah 4 tapi anak no 4 baru nak try bagi susu badan...sekarang anak saya baru 3 1/2 bulan....nak simpan susu untuk bulan posa nanti......sekerap mana kiter kena minum jus nie...???