July 7, 2010

Ais

Sedapkan kalao cuaca panas dapat minum abc, teh ais, kopi ais, mocha blanded, ribena blended ...semua yg berais2lah......itu semua memang kegemaran mama, tp  mama tak berani nak minum ais bila menyusukan anak-anak.....sebab ais sgt cemburu dgn susu mama.....blh drop kalau mama minum ais. 

Sesekali kalaou teringin, bolehlah sikit-sikit....share/tumpang 'merasa' kat papa punya ais., tapi kalaou nak jadikan ais sbg ruji harian....ohhhh tak berani.....takut susu lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii........



13 comments:

Nurul Aznil said...

Salam,

inilah kelemahan paling besar me. tak bleh say NO to ais...

melantak macam takan jumpa dah. lepas tu merengek susu sikit...

isk isk isk...

mamaRifqy said...

kakmiejaa..
xboleh minum ais ke bg ibu yg BF!!!
saya sgt la minum ais tiap2 hari!huhuhu

syikin said...

alahaiii baru tengahari tadi minum horlicks ais, jarang minum ais, tp sbb cuaca panas tu yg minum tu...
harus pantang ais...

kak mieja minum tak air yg disimpan dlm peti ais???

Suliana said...

kak mieja,

bestnye ABC:-) masa preggy yang ni la duk hadap selalu. tapi skrg sy tak de la hantu ais.hehe..

kak mieja, nak ngadu sikit.susu sy dah kurang..sedih tul. hari ni baru dapat 10oz pam, sepatutnya dulu 20oz..huhu.. k mieja cane masa anak 1thun 5 bln? ok tak susu?? nak wat camana nih..

Ina Hashim said...

adehhh sedapnyaaa miejaaa...dahle harini 1st day ganti poser..huhu

kmieja said...

SHIN: kalaou ikut tekak, memang nak sgt.....tp bila pikir pasal susu, akak pejam mata,tk minum....takut susu merudum.

kmieja said...

MAMARIFQY/ SHIKIN: ais salah satu pembunuh utama susu jdk kurang (nie petua org tua2), akak tk penah simpan air sejuk@ais kat umah, sebab tk nak biasakan anak2 minum yg sejuk2..semuanya yg panas2...hehehhe tp memang ada betulnya, susu blh menten kalau tk minum ais.

kmieja said...

SU:
banyak bezanya tu, dah period ker?

Jadual pengepaman samakan setiap hari?

Kdg2 kalaou kita terlalu penat/stress pon susu akan merudumkan, mcm akak bulan lepas. Satu sessi pengepaman 8oz tinggal 5-6oz shj. Akak notice, bila bulan nie kurang penat/stress, susu up semula.

Jgn risau, ianya bersifat sementara jerk tuh....jgn stress, nanti urat2 susu lg stress heheheh (nie ayat senang nak paham utk akak)

Kerap pam malam,kopi/nescafe elakkan. Ais kalaou tak tahan, jgn minum.

Dan ambik omega 3, kalaou malas nk makan omega 3, makan salmon sebb ia kaya dgn omega 3.

Makanan yg bykkan susu.

Dan surah albaqarah ayat 60, jgn lupa :)

mieja said...

KAK INA: slurp...slurp...hehehhehe time preggy blh makan puas2 kan kak ina.... :):)

CHeeSYaNa said...

ais mmg musuh nursing mum.. Tp, sangatler menggoda... Tak tau ler mampu ke tak nak tahan time bulan puasa nanti...

mamarifqy said...

uwaaaaaaa..kne kurangkan lani?
ok ok..i try !nak try laaa..sikit2..lame2 jd bukit..
any suggestion xxxx?

da la sy suke sgt nescafe!

mamarifqy said...

uwaaaaaaa..kne kurangkan lani?
ok ok..i try !nak try laaa..sikit2..lame2 jd bukit..
any suggestion xxxx?

KMieja said...

MAMARIFQY: senang jerk nak avoid ais/nescafe, ingat kat rifqy...mesti tak jd nak minum ais dll tuh :):)ingat anak, ingat susu...(tu motto akak) ingat makan, ingat anak juga....