May 22, 2010

Mengepam...

Mama tak sempat publish apa yg mama omelkan  kat bawah malam td, sebab balqish sudah bunyi-bunyi bgn cari mama....maka terus saved  & terus off nbook.... hari nie sambung lagi...jam 1.30ptg mengepam. Dptlah 5oz ptg nie, sebab balqish bgn lagi...bau jerk dia time mama ngepam...
---------------------------------------------------------------------------------

Jam sdh menunjukkan pukul 12.10am, ali msh setia dgn tom & jerry, mama baru start mengepam...mama nk jdkkan blog nie sbg peneman dikala mengepam di tgh mlm....brp aja hasil lebihan balqish menyusu...mmmm...dpt sket pon jdklah.......target,...target...dan yg penting ada rangsangan di waktu mlm....bln ni plg kurang mengepam mlm.....sabtu ahad pon sama.....sibuk mengulit balqish.....tp minggu nie balqish semakin byk bermain, maka mama akan curi masa main aqish utk mengepam sprt sebelum ini........

Bulan puasa semakin hampir...apa persediaan kita semua?..

Kpd ibu-ibu yg msh dlm pantang, buatla stok banyak-banyak.....jgn pikir lepas naik kerja baru nk pam, masa itu rangsangan dh semakin kurang....sedang elok, sedang cantek susu byk, mengepamlah diwaktu pantang...kerana susu sdg diproduce utk bb yg br lahir , lagi kerap mengepam lagi bagus....mama selalu simpan ayat ni ' jgn aku mengejar susu, biarlah susu yg mengejar aku' ayat ni tk der kat mana2...ayat motivasi utk diri mama jerk Bila kita mengejar susu, kita akan terasa sakit...kita akan terasa stress...sebab? masa itu susu tk cukup utk bekalan baby....nampak sprt mudah bf nie...tp hakikatnya kita kena byk kuat semangat...kalau tk kuat semangat, akibatnya penyakit 'm' pon datang....bila terleka maka kita akan kerugian yang amat sangat (itu mamalah tu).

Banyak persediaan kita kena lakukan masa pregnant, kalaou niat nak bf baby..semua persiapan mesti dibuat/dilakukan sprt:
  1. peralatan mengepam
  2. freezer
semua ini kita kena target semasa dlm pregnant....dua benda nie sangat penting bg mama....nampak macam satu pembaziran, tapi hakikatnya dua benda nielah sangat-sangat berguna dan membantu kita utk menyusukan baby. simpan duit, kalaou rasa terlalu mahal nak beli pam, mainlah kutu duit dgn kawan-kawan sekerja, targetlah beli pam yang berkualiti. Ini sangat penting kalau dibandingkan kita membeli pam yg tidak berkualiti, keputusannya susu tak keluar. dah 2-3org kawan mama punya pengalaman pam yg kurang berkualiti, hasilnya bila mengepam susu tak keluar.

Dari kita berhabis beli stroller, bouncer ratus ringgit hingga ke ribu ringgit, lebih baik kita laburkan duit stroller/baouncer ke pam yg berkualiti...(ini prinsip saya jerk....saya memang tk beli stroller mahal-mahal, sebab ia satu pembaziran, pakainya taklah lama mana..baby cepat membesar, kalaou plan nak anak ramai...bolehlah budget besar sebab boleh pakai utk adik2nya... ).kalau duit tu dilaburkan ke pam yg berkualiti, hasilnya duit susu tak payah beli, baby lebih sihat dengan minum susu ibu...

Ssuggestion saya, kalaou ada yang plan nak beli pam yg berkualiti, belilah dr. luar malaysia, kat sini agak mahal kalau dibandingkan harga kat luar sana....beli time sale..untung lah sikit.....:):)



8 comments:

Kucing Merah Jambu said...

betul betul kak mieja..salsabeela stroller biasa2 je..pam mula2 beli avent manual tp pastu spectra 3 beli gak untuk pakai di ops nanti MIA lama sgt kalau pakai manual kekeke..tp dapat medela fs lagi best kekeke..alhamdulilah s3 tu ok je...cepat pon cepat :)

Nurul Aznil said...

Salam,

Well said Kak... Well said!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam kak mieja,
if beli kat luar negara tu beli camna..
via e-bay ke?

if tgk FS kat sini..mak aih maheinye.

ehehhe..FS idaman kalbu..ntah bilerla leh dpt tu..tunggu si avent manual ni patah dulu la kot..wekekke

Rozy said...

due date rozy mid July, xsabaq nak sambung balik rutin mengepam.. syukur, baby kali ni xyah beli apa2 dah just beli liner saja sebba pam fs dan deep freezer dah ada..abang dia punya..jimatkan xyah beli susu.

ena said...

kak.. anakku ramai.. buleh la beli stroller lagi dan lagi ek?
hahaaha...

k.mieja said...

ROSE: Kawan akak nak balik dari US, dia dah habih study, jdknya akak suruh dia survey harga kat sana:)FS kat sna dlm rm1k++

k.mieja said...

ROZY: seronoknya.......semangat nak dpt baby baru, boleh start macam2kan :):)

k.mieja said...

ENA: Mu tak per muda lagi, berbaloi tukar2 stroller....akak sokong beranak ramai2....hehehhehe...akak totop dah :):)....