May 21, 2010

EBM- Plastik ke botol

Ini pulak cara ebm dipindahkan dari plastik ke botol utk bawak ke nesery. Mama masukkan dlam bekas tupperware nie utk cairkan ebm.


Sediakan botol-botol siap-siap, tak suka kelam kabut. Renyah gak pakai plastik nie.....


sebatikan ebm emak2nya.


Kalau rasa was-was, buat/ masukkan botol kedlm plastik nie mcam kat bawah ini.

Atau mcm kat bawah nie...cepat2 tuangkkannya.

Jangan buang date/time/oz kat masking tape tuh...lekatkan kat botol susu pulak supaya mudah nak cam tarikh yg mana satu baby minum. sebab mcm mama, mama ambik ikut suka dlm plastik...jdknya setiap yg diambil dlm pastik tuh tak sama tarikh, hanya bulan yg sama mcm kat bawah nie.

Dah siap....boleh msk dalam fridge semula.

7 comments:

Momma Mia said...

Good info & sharing.
Nanti saya bgtau kat kawan2 opis & publish ur link ek?

hah said...

k.mieja...xjelas kat step 1 tu. Letak dlm tupperware..maknanya keluarkan dari peti ais utk dicairkan la? Masa utk cairkan tu brapa lama ek? tq sgt...

Kucing Merah Jambu said...

kak mieja, gambar last tu yg cam tempat letak botol2 tu mana nak beli???

kmieja said...

hah: akak letak dlm tupperware tu utk cairkan dia dr. beku. Bila dah cair, tukarkan/mskkan ke botol2...dan terus masukkan semula ke fridge. Cth: kalaou keluarkan pukul 8pm dah keluarkan dari peti beku, pukul 10pm tgk...kalaou dah cair, pack kebotol siap2...dan terus msk dlm fridge semula. Andai lewat keluarkan, cthnya pukul 12am keats, pukul 5am mesti dah pack & mskkan dlm fridge semula....

kmieja said...

Kucing MErah: tempat letak botol tuh akak beli masa kat warehse sale pureen, dah lama....5thn lepas...tp try tgk kot2 pureen sale ada jual lagi skrg....bolehlah beli :):)

hah said...

kak..kalo nak cepatkan cair..boleh rendam dlm air suhu bilik boleh x?

k.mieja said...

Hah, kalaou nak cepat cair boleh rendam air biasa tuh...