May 24, 2010

Air

Mood hari isnin...selalu melayang entah kemana.......mcm nak tidor :):)

Berapa banyak minum air sehari?  Ibu-ibu yang menyusukan mesti kena banyak minum air.


Nie air yang mama minum setiap hari sepanjang kat office, mesti lebih 3 liter. Dalam bilik mengepam/pantry pon ada satu spare air sebanyak 1500ml, bila mengepam kalaou terasa nak minum, senang, tinggal capai jerk.

Dekat rumah?
Ohhhh bila duduk rumah, selalunya sangat kurang minum air. Leka buat macam-macam..jadiknya untuk memastikan mama suka minum air dan target lebih 3 liter air sehari, mama akan pastikan setiap tempat yg mama lepak, mesti ada satu botol air. 
  • dalam bilik tidor ada satu botol air 
  • dalam playroom ada satu juga'
  • kat dapor juga ada satu.
Sampaikan papa selalu tegur, botol air sapa bersepah-sepah...sana sini ada botol air....ahahaa mama punyalah...senang mama nak minum.... ...

Apa motif cerita air nie mama??? hhehehhe kempen minum air lebih 3liter :):):)


15 comments:

Suliana said...

saya minum 1liter stgh jek kat opis
balik minum lagi.byknye aka minum, tak kembong ke?? mesti slu gi toilet..hihi

az rina a.k.a jaijina said...

bnyaknye kak mieja minom air..saya kat opis mmg susah nak minum air..tu yg susu kurang agaknye..

Sue said...

kak mieja, start je baca intro akak ni terus sy g pantry amek air. hehehe... betul, bfeeding mom kena minum at least 3liter air. tapi kalo kt opis, sy kejap2 minum air. tp rasanya tak smpai pun 3liter kot. kalu kt umah pulak mmg tak sempat nk minum. balik keje, minum segelas. kang nk tido baru perasan tak minum2 air pun lagi.

nmpknye kena bwk botol cam kakmieja la g keje nanti.,.eheh

Nurul Aznil said...

Salam,

me kat rumah sejak peti sejuk rosak ni, malaaaas minum air. Then bising susu kurang :P

hah said...

alahai k.mieja sy bcinta nak minum..kalo stakat 1 liter tu boleh lagi... banyak minum air ...byk kali la ke toilet. Bayangkan sy kat opis...kul 8-12pm..3 kali sy p toilet..aduya.

kmieja said...

SU/RINA/SUE/HAH: akak memang jenis susah minum air jugak dulu...tp bila ingat bf kena minum air byk, lama2 jadik habit....nila minum air, akan kerap buang air tu bermakna toksik dlm bdn pon terbuang....minum minum minum :):)

k.mieja said...

SHIN: tanto rosak ker? emmm akak punya tanto bhg atas dah lama rosak, bhg bawah tu (tempat beku) sejuk biasa jerk skrg...akak banned brand national/panasonic skrg, kualiti hampess....

Nurul Aznil said...

tanto tu apa kak? hehehe

peti tu tak sejuk langsung. makin hari makin kurang sejuk. now hubby dah off trus.

macam tau jer me baru kerja, minta dibawa ke 'sepital'... adeh~

ke dia merajuk me beli deep freezer?

Momma Mia said...

pergh kempen yg menarik nih... byk tu 3litter... me slalu tak lebih dr 2 litter jer... kene follow nih

Kuacibunge said...

say bila sampai jer office akan penuhkan botol 1.5 L tupperware saya tu...sebelum tengahari sure habis...then petang ambik lagi separuh botol...tak pernah kira berapa ml minum...tapi memang betul menyusu anak kene minum banyakkkkk air...esp skrang musim panas...malam2 letak botol kat tepi tilam...selalu jer haus

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy kat ofis minum dalam 2 liter camtu
kat umah mmg kurang minum
sbb sibuk melayan rafiq aje.huhuhuhu

ena said...

sama la kak.. saya pon minum banyak. dan botol bersepah sana sini ada haha senang nak minum... ekekeke

k.mieja said...

SHIN: akak punya tanto(rasanya sama dgn peti sejuk shinkan, tempat pembeku tu kat bawahkan) pon rosak jugak, dah 2kali repair...tak baik jugak, tp bhg bwh beku tu jadk sejuk sahaja. Dia pon rosak selepas setahun akak beli freezer....jenis tanto tu dah discontinue kan?kedai ckp dia memang byk problem....

k.mieja said...

MMIA/AYU/ROSE/: KEMPEN MINUM air...hehehehhe....

k.mieja said...

ENA: sejiwa kita hehehheheheh