January 17, 2009

Jus Lobak Putih+Karrot

Ini adalah resepi yang mama selalu juga buat untuk diminum, membanyakkan air susu. Caranya adalah:

Bahan:
Lobak putih
Karrot
Susu tepung atau susu pekat

Caranya:
1/2 lobak putih
1/2 karrot

  • Kedua-dua lobak tersebut hendaklah di kisar (diblend) sampai hancur. Kalau pakai juicer pon bagus jugak. Kalau pakai blendar, tapiskan sisa-sisa hampas tadi dan ambil patinya.
  • Setelah di tapis dan di ambil patinya, bancuh dengan air suam.
  • Agak- agak kuantitinya sama ada nak banyak atau sedikit.
  • Masukkan susu tepung atau susu pekat.
  • Kacau hingga sebati.
  • Rasa sesedap rasa.
  • Diminum masa suam-suam.
  • Elakkan menyimpan dalam fridge/jangan meminumnya masa sejuk/berais. Tidak mujarab kalau nak dapatkan susu yang banyak.

No comments: